تبلیغات تلویزیونی در زمان چخش سریال پایتخت که امسال مخاطبان قابل توجهی داشت، بیحاشیه نبود و بازخوردهای بسیاری نیز به دنبال داشت.
به گزارش ایدنا (رسانه تبلیغات ایران) بسیاری از فعالان حوزه تبلیغات در واکنش به شمار بالای تبلیغات تلویزیونی در زمان پخش این سریال، نقدها و تحلیلهایی در شبکههای اجتماعی منتشر کردند.
با توجه به تعرفههای اعلامی سازمان صداوسیما در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ و بدون محاسبه افزایش قیمت در سال جدید، متوسط هزینه هر ثانیه آگهی در برنامههای پربیننده صداوسیما بین ۱۵۰ تا ۳۵۰میلیون تومان اعلام شده؛ با این حساب اگر میانگین هر ثانیه آگهی بازرگانی را ۲۵۰میلیون تومان محاسبه کنیم (بدون ضریب افزایش قیمت در ۱۴۰۴ و با اغماض بهخاطر متغیر بودن زمانهای پخش) مجموع درآمد صداوسیما از پخش قسمت اول سریال و تنها از محل آگهیهای بین سریال، عدد شگفتانگیزی میشود: هر دقیقه ۱۵میلیارد تومان و ۱۸ دقیقه آگهی بازرگانی ۲۷۰میلیارد تومان!
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و با محاسبه درآمد تبلیغات قبل و بعد و پیش از پخش و دو برند خاصی که داخل سریال به صورت ویژه تبلیغ شدند، میتوان گفت صداوسیما از هر قسمت سریال پایتخت حدود ۵۰۰میلیارد تومان درآمد دارد. و اگر این سریال ۲۰ قسمت باشد، با همین تکسریال، عددی معادل یک سوم بودجه مصوبه مجلس را از آن خود میکند! اتفاقی که جای خالی نهادهای نظارتی و شورای نظارت سازمان را بیشتر و پررنگتر نشان میدهد؛ چطور سازمان صداوسیما با این درآمد از یک سریال خوب و محبوب، اولا مخاطب ریزشی را در سالهای اخیر تجربه کرده و ثانیا چرا به چهرهها و برنامههای محبوب میدان نمیدهد و با سندِ به اصطلاح تحولی خود، همچنان در بنبست بیاعتنایی به مردم تخت گاز میرود؟
در همین راستا حمیدرضا قاضیمقدم متخصص و مشاور بازاریابی در صفحه لینکدینش منتشر کرد.
او نوشت:
🔰 اگر از دنبال کنندگان سریال پایتخت بوده باشید، احتمال امسال هم قبل و یا حین پخش سریال (بصورت زیرنویس و یا در تبلیغات میان برنامه ای) در معرض تبلیغات تلویزیونی برندهای مختلفی قرار گرفته اید.
🔰 الان و با گذشت چند روز از پایان پخش سریال پایتخت، شاید یکی از زمان های مناسبی باشه که میزان اثربخشی تبلیغات پخش شده در باکس تبلیغاتی قبل و حین پخش سریال رو بر اساس شاخص یادآوری بدون کمک محک بزنیم.
با این مقدمه کوتاه، لطفا به پاسخ این سوالات فکر کنیم که:
📍 نخستین برندی که از تبلیغات قبل و حین پخش سریال پایتخت به خاطر داریم کدام است؟
📍 چه برندهای دیگری رو به خاطر داریم که در باکس تبلیغاتی قبل و حین پخش سریال (در قالب زیرنویس و یا بین برنامه) تبلیغاتی رو پخش کرده اند؟
📍 در خود سریال، تبلیغ چه برند یا محصولی رو احساس کرده ایم؟
📌 البته این تنها شاخص اثربخشی پخش تبلیغات نیست و شاخص های دیگری مثل یادآوری با کمک هم به اجرای اثربخش تر این ارزیابی کمک می کنند. مضافا این که همین ارزیابی (آزمون یادآوری بدون کمک تبلیغات برندها) رو میشه در بازه های زمانی دیگری (مثلا یک هفته و یا یک ماه بعد از پایان پخش سریال) هم تکرار کرد.
📌 البته این یک آزمون استاندارد ارزیابی میزان اثربخشی تبلیغات نیست و برای دستیابی به نتایج قابل اتکا، به طرح تحقیق دقیق تر و عمیق تری نیاز است. این پست، صرفا تلنگریست برای نگاه کردن به موضوعات مختلف مرتبط با بازاریابی و تبلیغات از زاویه ای دیگر.