زمزم از قدیمیترین برندهای ایرانی در بازار نوشیدنیهاست و اخیرا تلاش کرده با در کنار هم قراردادن دو مفهوم لذت و شادی برای خود تگ لاین جدیدی بسازدو تگ لاینی که البته انتقادهایی را در پی داشته است.
به گزارش ایدنا (رسانه تبلیغات ایران) شرکت زمزم در یکی، دو سال گذشته رقبای بسیار قدرتمندی در بازار نوشیدنیها داشته و به نظر میرسد که در آستانه از دست دادن سهم خود از بازار است. برندهای زقیب زمزم مانند آیسمانکی، میهن، سنایچ، عالیس، خوشگوار، اسپرایت، میراندا و … در سالهای اخیر وبا هدف جذب نسلهای جدید محصولات متعددی را به بازار ایران معرفی کرده و توانستهاند سهم بزرگی از این بازار بگیرند. این در حالی است که زمزم با دو محصول دوغ آبعلی و لیموناد خود سالها در بازار نوشیدنی سرآمد بود و البته حالا دیگر با چالشهای جدی روبرو شده است.
به هر روی با تلاش این برند برای روزآمدسازی خود و به نوعی جوانسازی برند، تگ لاین زمزم هم به عبارت «لذت و شادی با هم» تغییر کرد. اما این تغییر انتقادات بسیاری به دنبال داشت.
انتقادهای فرشید شهیدی به زمزم
فرشید شهیدی از کپیرایترهای معروف در لینکدین است که سابقهای طولانی در مشاوره برندینگ و مارکتینگ برای کسبوکارهای مختلفی داشته است.
او انتقاداتی سریالی درباره این تگ لاین مطرح کرده است و امروز نیز در پستی در اینباره نوشته: مدیران ما (چه دولتی چه خصوصی) عموماً درکی از ارتباط ندارند و از بخت بدشان برندینگ و تبلیغات، زیرمجموعه ارتباطات اند.
اگر شما لباسی بپوشید که به شما میآید، این لباس تأثیر مثبتی روی ارتباط شما با دیگران میگذارد؛ ولی اگر دنبال پرزرقوبرقترین لباس باشید (فارغ از این که به شما میآید یا نه)، احتمالاً اثرش روی دیگران منفی ست.
این که بخواهیم در تگلاین برندمان، تمام مزایای ممکن را بگنجانیم یا بالاترین ادّعای ممکن را مطرح کنیم، مثل پوشیدن همان لباس پرزرقوبرقی ست که به ما نمیآید.
نکته دیگر این که دو مفهوم «لذت» و «شادی» همپوشانی دارند و مدّت زیادی نیست که روانشناسان درباره تفاوت این دو صحبت میکنند. با این حال فرض را بر این میگذاریم که این دو مفهوم برای همه قابل تفکیک اند. باز هم باید برای مصرفکننده قابل درک باشد که لذت زمزم کدام است و شادیاش کدام.
فرض کنید سفرهخانهای که کباب خوشمزهای دارد، موسیقی شاد زندهای را هم برای مشتریانش تدارک ببیند. حالا اگر این سفرهخانه ادّعا کند که به شما هم لذت میدهد و هم شادی، معنایش روشن است. کسی گیج نمیشود و تصوّر نمیکند که لاف و گزاف است.
اگر نتوانیم بگوییم که شادی لزوماً یک امر اجتماعی ست، دستکم میتوانیم بگوییم که شادی یعنی حال خوب و روحیه خوب (چه در جمع و چه در خلوت). حال آن که نه جنبه اجتماعی و نه جنبه فردی شادی ارتباطی با محصولات زمزم پیدا نمیکنند.