همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم خبرهایی از توسعه اینترنت بدون فیلتر در برخی نقاط از جمله پارکهای فناوری و مناطق آزاد به گوش میرسد. پارک فناوری پردیس و جزیره کیش دو مقصد نخست اینترنت بدون فیلترینگ هستند که البته ارائه این گونه اینترنت در این دو نقطه حاشیههایی هم داشته است.
به گزارش ایدنا (رسانه تبلیغات ایران) هفته گذشته بود که حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور در نشست خبری دومین جایزه ملی فناوری نکست خبر داد که پارک پردیس بهعنوان تنها پارک زیرمجموعه معاونت علمی ریاستجمهوری مشمول تسهیلات اینترنت بدون فیلتر شده است و این امر به دلیل انجام پیگیریهای لازم صورت گرفته است.
حالا و با گذشت چند روز از این اتفاق،حیم سرهنگی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش با اشاره به لزوم ایجاد جذابیت در این جزیره برای حضور فعالان عرصه تکنولوژی، اظهار کرد: اینترنت پر سرعت آزاد در کنار معافیتهای مالیاتی و ظرفیتهای آفشور (Offshore) بانکهای بینالمللی (مستقر شدن حسابها و سرمایهگذاریها در یک کشور خارجی) میتواند نقش بسزایی در تبدیل این جزیره به قطب فناوری کشور داشته باشد.
او خبر داد که به زودی این طرح در این جزیره پیگیری خواهد شد و ابراز امیدواری کرد که به زودی به سرانجام برسد.
برخی بر این باورند که توسعه اینترنت بدون فیلتر در کیش و توسعه تجهیزات و زیرساختهای فناوری در این جزیره احتمالا در آیبنده نه چندان دور باعث رونق بازار استارتاپها در این منطقه خواهد شد.
بازارهای گردشگری و بازرگانی کیش در سالهای اخیر نتوانست توسعه مناسبی بیابد و حالا به نظر میرسد که با توسعه زیرساختهای ارتباطی و تکنولوژیکی توسعه کیش قرار است در فاز تجارت الکترونیک مورد توجه قرار بگیرد.
همه اینها در حالی است که رئیس جمهور پیش از این بر لزوم انتقال پایتخت به شهرهای جنوبی تاکید کرده بود. اگرچه انتقال پایتخت پروسه ای بسیار زمانبر و پرهزینه است اما به نظر میرسد با ایجاد پایتخت های تجاری در دیگر شهرها از جمله در جزیره کیش، قرار است بار تراکم و ترافیک اقتصاد کشور از روی دوش تهران برداشته شود.
چه کسانی اینترنت بدون فیلتر میگیرند؟
بر اساس ماده ۳۷ مصوبه تشکیل منطقه بینالمللی نوآوری، مصوب هیئت وزیران، شرکتهای حاضر و فعال در این منطقه از اینترنت بدون فیلتر پرسرعت برخوردار خواهند شد. در این ماده میخوانیم:
مصوبه مذکور که توسط هیئت وزیران تصویب شده، در واقع پیشنهاد مشترک معاونت علمی و فناوری و مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری بوده است. بر اساس جزئیات این مصوبه، منطقه بینالمللی نوآوری ایران علاوه بر پارک فناوری پردیس و شهرک مسکونی نخبگان، شامل چندین فاز برای توسعه در آینده نیز هست.
پارک فناوری پردیس سال گذشته و در قالب طرحی به نام اینترنت فناوران نیز به شرکتهای حاضر در این پارک اینترنت بدون فیلتر ارائه کرده بود.
گفتنی است، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سالیان اخیر شدیدا پیگیری اجرای پروژه اینترنت بدون فیلتر یا طبقاتی بوده تا در شرایطی که عامه مردم به اینترنت آزاد دسترسی ندارد، برخی شرکتها و افراد خاص به دنیای آزاد متصل باشند.